Sparande

Asien som marknad

Blev frågad för några dagar sedan om varför jag väljer att inrikta delar av mitt fondsparande mot marknader i Asien, och insåg att det kanske var fler som själva gick i tankarna på att sprida sitt sparande över fler världsdelar. Så jag tänkte skriva lite kort om hur jag tänker kring att placera pengar i Asien, och varför jag gör det i fonder hellre än aktier för tillfället. Dessa fonder är alltså inte en del av min utdelningsportfölj, utan det fondsparande jag tidigare pratat om i det här inlägget.

Varför Asien?
Asien är absolut inte den enda starka och intressanta marknaden utanför EU. Sydamerika, till exempel, är en marknad som jag i framtiden kan tänka mig att titta mer på. Skillnaden mellan t.ex. Asien och Sydamerika, är att Sydamerika har såna otroliga problem med korruption, och dessutom har eftersatt infrastruktur, även finansiellt. Asien ligger tekniskt i framkant och har några av världens snabbast växande ekonomier. Jag hittade en jättebra artikel om tillväxtekonomier, visserligen ett år gammal men läget ser likadant ut idag. Är du nyfiken på andra marknader så rekommenderar jag dig att läsa den här.

Fonder före aktier
Den stora fördelen med fonder är att du får en kasse företag i ett, istället för att behöva köpa aktier i allt. I Asien finns det en mängd framgångsrika företag, många inom teknik. Ett exempel på en fond jag har är Öhman Etisk Emerging Markets, där ingår bl.a Samsung och Alibaba (Alibaba är lite liknande Ebay). En annan anledning är courtaget. Lägsta courtage för Avanza i den delen av världen ligger på 749kr, och jag gör definitivt inte tillräckligt stora affärer för att rättfärdiga det.

Hoppas någon får lite mer på fötterna, kanske lite mer inspiration att bredda sitt fondsparande eller lite ny inspiration?
Nu ska jag ta en kopp te, måla lite, och se på en serie. Och nej, jag kan helt enkelt aldrig göra en sak i taget. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *