Utdelning

Dividend Kings

Jag har tidigare pratat lite om olika typer av pengamaskiner; att man antingen kan satsa på en med snabbväxande portfölj som kräver mer omvårdnad eller en stabil som kommer växa “av sig själv” och helst inte ska röras. Dividend Kings är något som är mer relevant för det andra alternativet, du som vill ha en stabil portfölj, eller för dig som vill ha en del av din portfölj på det viset.

Dividend Kings är ett samlingsbegrepp för de bolag på den amerikanska marknaden som höjt sin utdelning minst 50år i rad. Och varför är det så bra då? Jo, det innebär alltså att om du köper aktier i år (2018) med 5% direktavkastning, och de ökar sin avkastning 10% varje år, så är din direktavkastning 2019 5.5%, 2020 6.05%, 2025 6,65  osv. Med andra ord får du, utan att göra något, mer pengar i utdelning för varje år, trots att du inte förändrar ditt innehav.Det finns för närvarande 12 bolag med på dividend kings-listan, och dessa är;

Dover corp.
Emerson Electric
Genuine Parts Co
Procter & Gamble
3M
Cincinnati Financial
Coca-Cola
Lowe’s Companies
Johnson & Johnson
Colgate-Palmolive
Illinois Tools Work
Hormel Foods

Så, varför består då inte portföljen bara av dessa superstabila utdelare? Jo, även om de höjer sin utdelning lite varje år så ligger de på en rätt låg direktavkastning (runt 1-3,5%), vilket gör att man behöver mycket mer kapital för att få en bra avkastning. Däremot kan det vara värt att köpa in några av dessa, för att ha några riktigt pålitliga utdelare som man bara kan låta ligga.

Nu ska jag försöka få i mig lite te och hinna se någon serie innan det är sovdags.
Trevlig kväll!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *