Sparande

Fondinspiration

Har haft lite skrivkramp i helgen, troligtvis är jag lite hjärntrött från en jobbig arbetsvecka. Har en förmåga att plocka på mig lite mycket “låtsas-jobb” ibland (inredare, ekonomi-bloggare), men min förhoppning är ju att i framtiden kanske kunna fokusera mer på dessa intressen och kunna göra det till något mer lukrativt. Fram tills den dagen 1000 personer plötsligt råkar hitta den här lilla ekonomibloggen och får för sig att klicka på annonser får jag nog behålla mitt day-job i alla fall. 😉

Tänkte skriva lite mer inriktat på utdelningsinvestering i veckan, men innan dess tänkte jag gå igenom lite av min fondportfölj. Jämte min vanliga utdelningsportfölj så har jag alltså ett kortsiktigt sparande till en kontantinsats, vilket jag kör i fonder. Jag har sex huvudsakliga fonder som jag månadssparar i just nu, listade nedan;

Handelsbanken Hälsovård Tema
Aktiefond med inriktning på läkemedel. Äger en större andel i Johnson&Johnson som också råkar vara en av USA’s mest stabila utdelningsaktier.

Handelsbanken Kinafond
Aktiefond som placerar i Kina. Bra för min riskspridning (att inte bara ha svenska värdepapper), och Kina är dessutom en av världens snabbast växande ekonomier.

SPP Aktiefond USA
Aktiefond som placerar i USA. Äger delar i de typiska amerikanska storbolagen som t.ex Facebook, Amazon, Apple och Microsoft. Har varit ett riktigt bra val i år eftersom att den amerikanska börsen gått mycket starkare än den svenska.

Swedbank Robur Access Mix
Blandfond som placerar i både aktier och räntepapper (svenska). Ger en lite lägre uppgång, men går heller inte ner lika mycket som aktierna vid en börskrasch vilket ger mig lite säkerhet i portföljen.

Swedbank Robur Ny Teknik
Min absolut bästa fond. Placerar i teknikaktier och har producerat superfina resultat i flera år. Tänker troligtvis börja spara ännu lite mer i den än de andra fonderna.

Öhman Etisk Emerging Markets A
Aktiefond som placerar på olika tillväxtmarknader med andelar i t.ex. Samsung och Alibaba. Tycker dock att den underpresterat lite, så det är fullt möjligt att jag i framtiden byter ut den mot en mer global fond med mindre avgift.

Hoppas någon fick lite mer inspiration till fondköp, sitter någon på en bra globalfond så tar jag tacksamt emot tips.
Vi ses imorgon för att snacka lite Dividend Kings och andra begrepp, ha en fin kväll!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *