Featured, Utdelning

Hur jag startade min pengamaskin

Disclaimer.
Gör alltid er egen research och hitta taktiker och aktier som passar för er riskprofil och sparande. Jag berättar utifrån min erfarenhet, men det betyder inte att det passar för just dig. 

Pengamaskin eller bombmatta?
När jag började göra research om pengamaskiner kom jag snabbt in på termen bombmatta, eller Dividend carpet bombing som det kallas på engelska.
En pengamaskin satsar helt enkelt på att leva på någon form av avkastning (i mitt fall utdelning av aktier och börshandlade fonder), medan en bombmatta också specificerar att man vill ha en så jämn avkastning på årets alla månader som man kan. Det är för att det då blir mer som en “lön” varje månad, istället för tre/fyra stora summor som du själv ska fördela över året.

Hur börjar man?
Jag gissar att många, precis som jag, redan har några bra utdelningsaktier som du vill ha med i din portfölj. Jag gjorde då ett excelark med årets alla månader, där jag ritade in vart mina nuvarande aktier delar ut. Det slutade med något liknande exemplet nedan.

Notis: Den här tabellen är inte till för att följas slaviskt. Hittar du en bra utdelare för maj ska du självklart ta den, men om bolag X och bolag Y är precis lika bra och X delar ut i maj medan Y delar ut i mars, då kan du lätt se att mars balanserar din portfölj bättre.

Ett annat sätt att använda tabellen till är för planering för dina köp och försäljningar.
Har du ett bolag som delar ut men som du inte tycker presterar?
Skriv in det i tabellen med röd färg.
Har du några bolag du är intresserade av men inte tänker köpa just nu?
Skriv in det med grön färg.
På det sättet ser du precis hur din portfölj kommer se ut när du är “klar” (känner man sig någonsin klar?).

Nästa steg är att hitta de aktier som du vill lägga till i din portfölj, men för att jag inte ska bli alldeles för långrandig så tar vi det i ett nytt inlägg senare.
Tack för att ni läste!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *