Featured, Utdelning

ISK eller KF för utländska aktier?

En fråga som jag sett relativt ofta är vart man ska lägga sina utländska utdelningsaktier. Problemet med utdelningen från utländska aktier är att du först betalar källskatt i aktiens hemland (t.ex. USA) och du sedan betalar den vanliga svenska skatten för ISK. Med andra ord blir du dubbelbeskattad.

Förutom det så är källskatten dessutom ofta hög (runt 15%), vilket påverkar din vinst markant. I majoriteten av fallen ser jag folk blint rekommendera KF utan någon riktig förklaring vilket jag tycker är synd. KF är bäst i de flesta fallen men långt ifrån alla, och därför tänkte jag göra en liten sammanställning.

KF
Först kollar vi lite snabbt på hur det fungerar med KF.
På KF sköter i de flesta fall din bank processen med att kräva tillbaka källskatten (i alla fall Nordnet och Avanza), och det låter ju bra. Du behöver alltså inte göra något utan all skatt kommer betalas tillbaka till ditt konto Det negativa är att det kan ta lång tid innan du får tillbaka den, ofta 2-3år(!).

ISK
Men ISK då? Vad många inte vet är att du kan få tillbaka källskatten från ditt ISK, precis lika enkelt (och snabbare) än med KF. Det är nämligen så att du kan kvitta skatten på ditt ISK-konto mot källskatten på deklarationen varje år. Du kan få tillbaka upp till 500kr på det sättet vilket skulle motsvara strax över 3000kr i utdelning för amerikanska aktier. Undantaget som många faller på är att du kanske redan kvittar skatten på dit ISK mot något annat, mest vanligt räntan på lån.

Med andra ord beror det på två saker; hur mycket utdelning du förväntar dig och huruvida du har några andra lån som du kvittar skatten på ISK mot. Om svaret är <3000kr och inga lån, då är ISK bättre. Annars är KF troligtvis det rätta alternativet för dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *