Börsen

Kungar, aristokrater och hundar

Hallå där! Har ni en bra vecka?
Som typiskt mitt-i-veckan-inlägg tänkte jag idag gå igenom lite begrepp och strategier som är typiska för just utdelningsinvestering. Håll till godo;

Dividend Kings
Dividend Kings är bolag som höjt sin utdelning i minst 50år.
Att ett bolag höjt utdelningen så länge är ett riktigt styrkebesked, och något som värderas högt för amerikanske aktier. Exempel på dividend kings är Johnson & Johnson, Coca-cola och 3M.

Dividend Aristocrats
Aristocrats är precis som dividend kings, men de behöver bara ha höjt sin utdelning i mer än 25år. Värt att nämna är att inga bolag i Sverige varken är kings eller aristocrats, vilket är varför amerikanska bolag är en viktig del av portföljen.

Dogs of the dow
Dogs of the dow är en populär investeringsstrategi som bygger på att du varje år köper in de bolag som har högst direktavkastning. Du håller dessa under ett år och säljer sedan, oavsett värde. Den här strategin har lyckats ganska bra på amerikanska marknader historiskt sett, men jag skulle nog vara försiktig med att försöka mig på det själv.

Att handla dagen före x-dagen
Mig veteligen har inte den här strategin ett riktigt namn, men har den det får någon gärna upplysa mig. Den går ut på att du köper aktien dagen innan x-dagen, och sedan säljer den när kursen kommit tillbaka på lika mycket som du köpte den för. Blev det rörigt? Vi gör det tydligare med en bild.

Ovan ser du NP3 fastigheters preferensaktie. Sista dagen att handla den med utdelning var 30:e januari. Då kostade den 32,79kr. Sedan när x-dagen kommer så sjunker nästan alltid priset (eftersom man inte får utdelningen). Men mindre än en vecka senare (idag) så handlas den för 32,87kr, vilket innebär att du skulle kunnat köpa den precis innan utdelningen och sålt den nu. Du får alltså ändå utdelningen på 4%.

Det var lite strategier och begrepp som är speciella för utdelningsinvestering. Är du intresserad av att kolla närmare på något så är det bara att googla, för det finns en hel drös med information där ute. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *