Börsen, Utdelning

Listdags!

Hoppas ni har det bra där ute. Här hemma har det varit sjukstuga senaste veckan, vilket också är varför det varit lite halvtaskig uppdatering.
Men nu är det fredag och inte bara det; löningsdags!
Jag vet att många passar på att köpa in nya bolag till portföljen när lönen kommer, och jag tänkte därför lista några amerikanska bolag som ökat sin utdelning mer är 30år i rad(!) och har över 3,5% i direktavkastning.

Varför vill man ha aktier som höjt sin utdelning länge?
En aktie som höjt sin utdelning i mer än 30år har uppenbarligen lyckats behålla ett starkt kassaflöde i många fall där börsen varit instabil, bl.a under både IT-bubblan och finanskrisen. I praktiken betyder höjningarna att din avkastning blir större år för år, utan att du behöver göra något.
Exempel:
Köper du en aktie för 1000kr med 50kr i utdelning har du 5% i utdelning.
Om den efter 5år höjt sin utdelning till 80kr så har du nu 8% i utdelning, utan att ha behövt köpa nya aktier.

Aktie – Direktavkastning
AT&T – 6,67%
AbbVie Inc – 4,98%
Exxon Mobil – 4,59%
Chevron Corp – 3,95%
Consolidated Edison – 3,81%
Leggett & Platt – 3,84%
Kimberly-Clark – 3,7%
Target – 3,63%

Som ni vet så älskar jag också att organisera aktier efter månader, så här har ni aktierna kartlagda efter sina X-dagar (samtliga är kvartalsutdelare):

Information om aktierna och deras direktavkastning hittar ni enklast på Dividend.com. Eftersom att vi är i början av året har många av bolagen (precis som de svenska) inte annonserat sin utdelning för kommande år än, och därför kommer det inte stå några kommande utdelningar listade.

Hittade ni några nya favoriter? Jag har redan tagit in Abbvie i portföljen, men tänker ta in minst två till från listan under våren 🙂
Trevlig helg och happy shopping!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *