Börsen

Nordeas tur att tvätta pengar

Inte så överraskande så var det nu Nordeas tur att bli publik syndabock för penningtvätt.
För den som inte hängt med handlar det alltså om att finländska YLE på måndagskvällen sände ett program om Nordea som handlade om penningtvätt, likt vad uppdrag granskning gjorde om Swedbank. Detta kom ut på måndagen, och aktien sjönk som mest till runt -6% men hämtade sig något till stängning.

Jag gjorde precis som med Swedbank och passade på att köpa lite mer i fallet, om än inte lika mycket. Det gör att jag nu ligger rätt tungt i banker, men jag planerar inte att behålla allt på sikt. Jag har bara tyckt att de reportage som kommit varit så forcerade och bristfälliga att jag valt att satsa lite på det. Det är ju självklart ingen slump att YLE sände sitt program just den här veckan, efter att SVT sänt sina om Swedbank förra veckan och den innan.

Med det sagt så tror jag säkert att det kan finnas fortsatt fallhöjd, i alla fall för Swedbank. Om FI (finansinspektionen) kommer fram till att fel begåtts eller USA hotar med/utfärdar böter så kan den sjunka ytterligare. Men jag tror ändå inte att summan det handlar om är tillräckligt stor för att påverka aktien långsiktigt. Man ska komma ihåg att i Danske Bank’s fall handlade det om 2 000 miljarder, i Swedbanks (eventuellt) 40 miljarder och Nordeas (eventuellt) 7 miljarder. Det finns med andra ord rätt rejäla skillnader i storlek.

Jag följer med spänning, och kan i alla fall konstatera att jag redan ligger plus i Nordea igen efter dagens ökning.

2 reaktioner på ”Nordeas tur att tvätta pengar

 1. Hej,
  Jag läste någonstans i ina blogginlägg (hittar inte tillbaka) om att du väljer att ha dina utländska aktier i ISK istället för KF.
  Kan du hjälpa mig att förstå skillnaden? Just nu ligger mina på ett KF, men om det är bättre med ISK så har jag hellre dem där…
  Mvh Paula i Småland

  1. Hej igen Paula!
   Jag tror inlägget du tänkte på finns här: http://www.ninalarsson.com/isk-eller-kf-for-utlandska-aktier/
   Kort sagt så är det såhär: Du kan kvitta din källskatt mot skatten du betalar för ditt ISK-konto. På så sätt får jag redan i år tillbaka källskatten på mina utländska aktier, istället för att behöva vänta flera år som med KF. Dock fungerar det bara om du inte kvittar något annat mot skatten på ditt ISK, t.ex. ränteavdrag på lån.
   Här har du ett annat inlägg som förklarar det: https://xn--vstkustinvesteraren-gwb.se/utlandska-aktier-isk-eller-kf/
   Hoppas det blir lite klarare! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *