Featured, Utdelning

Ränta-på-ränta-effekten

Hej på er!
Här hemma är det fortfarande sjukstuga, men jag vill tro att det går åt rätt håll nu. Tänkte skriva lite om ränta på ränta-effekten, något som kan verka lite krångligt i början men egentligen är ganska enkelt.

Kort förklarat då handlar det om att du inte bara får ränta på pengarna du sparat, utan också ränta på din tidigare insamlade ränta. Nu låter det lite rörigt, men tänk dig att du sparar 1 000kr i månaden på ett konto med 6% ränta. Första året får du ränta på dina 12 000kr, vilket gör att du nu har 12 720kr. Nästa år får du inte 6% ränta på 24 000, utan på 24 720kr (ditt sparande + förra årets ränta). Det innebär att du också tjänar pengar på den ränta du fått och att dina pengar växer mycket snabbare. I bilden nedan ser du hur utvecklingen ser ut om vi fortsätter på samma sätt i 7år.

Som du ser så böjer sig kurvan lätt uppåt. Ju längre vi sparar på det här sättet; desto mer ränta har vi fått på tidigare insamlad ränta och desto snabbare växer våra pengar. Det är precis det som är det fina med ränta-på-ränta-effekten!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *