Börsen

Rapportflodens början

Jag tror gemene man inte tycker att det är så roligt att kolla börsen varje dag. Oftast kommer det någon nyhet, några aktier går upp, några går ner och that’s about it. Men är det någon gång som man som aktieägare ska hålla lite koll på börsen, så är det under rapportperioderna.
Rapportperioderna är fyra gånger om året då majoriteten av de stora företagen inom loppet av två veckor släpper sina rapporter . Eftersom rapporterna brukar kunna få många aktier att snabbt öka eller minska i värde så gör det att börsen blir väldigt volatil (rörlig). Ena dagen kanske du har två aktier som ökat med 10%, nästa två som minskat med lika mycket.

Det här skapar såklart både köp- och sälj-lägen. Om jag har en aktie som jag bestämt mig för att sälja och den rusar på rapporten, ja då är det en väldigt bra tajming att ta och sälja. På samma sätt så kan man passa på att köpa mer av en aktie där man vill öka, om den producerar en rapport som får den att sjunka mycket. Självklart ska man vara försiktig med att köpa mer av aktier som går dåligt, men faktum är att marknaden har en förmåga att överreagera, vilket innebär att en helt okej rapport kan tas emot dåligt.

De två av mina stora innehav som redan släppt rapport (Swedbank &Volvo) har inte fått några jättebra reaktioner, men har ändå levererat en fin överraskning. Både kommer nämligen höja sina utdelningar för 2019, och Volvo kommer dessutom göra en bonusutdelning vilket dubblerar(!) utdelningen för i år. It’s like christmas all over again.
Nu väntar vi med spänning på att rapportperioden börjar för fullt på måndag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *