Börsen

Stopp på amerikanska aktier

Ganska taskig uppdatering här de två senaste veckorna, tyvärr har arbetslivet klämt sig in emellan. Men det blir det ändring på nu, för nu kommer både ett inlägg idag, och såklart en månadsrapport i helgen!

Jag vill få en bättre spridning i portföljen på amerikanska aktier, så jag jag jobbar mycket med att spåna och analysera just nu. Tyvärr har jag insett att det inte blir några amerikanska köp just nu, eftersom jag tycker att den svenska kronan är alldeles för svag. Många av er kanske vet nackdelarna med att köpa utländska aktier när kronan är svag, men för den som inte gör det tänkte jag förklara det.

Ovan är hur många kronor du behöver betala för en dollar sedan ett år tillbaka. För enkelhetens skull jämför vi hur skillnaden mellan när kursen var 8,25kr (likt mars -18) vs 9,25kr (likt feb -19).
Låt oss säga att du köper amerikanska aktier för 300$ med 6% i utdelning.
Då skulle ditt inköpspris se ut ungefär såhär:

Köper du samma aktier för samma summa i dollar får du alltså idag betala 300kr mer än vad du skulle gjort i mars förra året. Och inte bara det. Om du köper aktierna nu för 300$, och dollarn sjunker tillbaka till 8,25kr så får du bara 148,5kr i utdelning, vilket betyder att du inte längre får 6% i utdelning, utan bara 5,3%.

Personligen väljer jag att vänta lite och passa på att göra research på intressanta bolag, medan jag ser vart dollarn är på väg. För vissa är det gammal skåpmat, och för andra inte. Jag hoppas det blev någorlunda tydligt för er som inte läst om det innan.
Vi hörs i helgen med en utdelningsrapport för februari!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *