Featured

Vad innebär en nyemission?

Förra månaden genomförde fastighetsbolaget NP3 Fastigheter en nyemission på sina preferensaktier, vilket faktiskt var min första nyemission. Jag har läst lite om nyemissioner innan, men tyckte ändå att det var väldigt svårt att förstå vad som pågick under de olika delarna av processen. Därför tänkte jag skriva en lite guide om vad som händer under en nyemission, ifall någon annan råkar vara lika grön på området som jag.

Vad är en nyemission?
En nyemission är när man låter aktieägare eller allmänheten köpa nya aktier i företaget. Ofta till ett förmånligt pris för att göra det mer lockande att köpa. Beroende på varför man gör det kan det vara både positivt eller negativt. Är det för att finansiera nya satsningar eller köpa upp ett annat företag kan det vara positivt, medan det inte är så positivt om det är för att förhindra en konkurs. Varför brukar anges i samband med nyemissionen, men du kanske får söka upp det på egen hand.

Hur går det till?
(Nu förutsätter jag att det är en riktad nyemission, alltså en emission för dig som aktierägare)
När bolaget ska genomföra sin nyemission får du automatiskt teckningsrätter. Om du vill utnyttja dina teckningsrätter så väljer du att delta med en del eller alla, och ser till att du har pengar nog på kontot för att betala dessa. Några dagar (tid kan variera) efter att du tackat ja så görs dina teckningsrätter om till BTA’er (Betald Tecknad Aktie), som efter 2-4 veckor omvandlas till vanliga aktier. Allt efter att ha tackat ja görs med andra ord automatiskt. Vill du istället sälja dina teckningsrätter så gör du det innan tiden för erbjudandet gått ut.

Hur vet man om man ska behålla eller sälja teckningsrätter?
Det finns främst två viktiga parametrar, pris och framtidsutsikter. NP3’s pref låg innan nyemissionen oftast runt 33kr/aktie, och vid nyemissionen tecknades nya för 28/kr aktie. Det är ett väldigt bra pris, speciellt med tanke på utdelningen. Dessutom tror jag att de kommer fortsätta utvecklas fint i framtiden och har en bra affärsmodell. Om priset hade varit 33kr/aktie, och/eller bolaget hade haft det tufft ekonomiskt så hade jag troligtvis inte deltat. Det är en avvägning man själv får göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *