Sparande

Valtider

Såhär i valtider ser jag många prata om hur vida man ska vänta med sina aktieköp till senare i höst, eftersom man tror att stöket före och efter valet kommer påverka marknaden negativt. Jag har själv gått i samma tankar, och bestämde mig därför för att läsa på lite om ämnet.

Jag läste flera artiklar som var baserade på studier från 13 tidigare val, och alla visade en gemensam trend. Från 6 månader innan valet uppvisar börsen gradvis fallande aktiekurser, som sedan hämtat sig väldigt snabbt efter valet (oavsett regering). Om det stämmer så är vi alltså i slutet av den fallande trenden, och kan vänta oss en ganska upplyftande höst. Anledningen till att vi inte påverkas så mycket av valet är att vi har så många globala företag på våra börser, och en stor mängd internationella investerare.

Jag trodde inte alls att det här var hur det såg ut, och utifrån vad jag läst i olika ekonomigrupper så hade många samma uppfattning som mig, d.v.s att börsen kommer falla efter valet. Jag har sett många skriva om att de kommer vänta med sina inköp eller hämta hem vinster nu innan valet, men efter att ha läst om det tänker jag hålla mitt investerande på samma nivå som innan.

Här hittar du en artikel från Unga Aktiersparare och här en från Privata Affärer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *